Dinsdagmiddag was een bijeenkomst georganiseerd in Kollumerzwaag voor de introductie van de Doarpsomtinkers en Doarpshelpers. Voorzitter Douwe Keegstra van Plaatselijk Belang Kollumerzwaag & Veenklooster en betrokken wethouder Paul Maasbommel, portefeuillehouder Sociaal Domein spraken beide hun waardering uit voor de Doarpsomtinkers en Doarpshelpers.
De inzet en organisatie van het project Doarpsomtinkers is voor inwoners van beide dorpen die laagdrempelige hulp nodig hebben. In januari 2019 zal een inloopochtend plaatsvinden in dorpshuis de Trije Doarpen. Men kan hier terecht voor aanmelding als Doarpshelper, maar ook om een hulpvraag te stellen. Vandaag hebben de doarpsomtinkers tevens een presentatie over wehelpen gehad. Het instrument wehelpen gaan ze binnenkort gebruiken binnen het project Doarpsomtinkers.
Heb je gezien hoe Paula hulp met haar tuin vond? Hadi een elektriciën zocht om hem te helpen met zijn examen? En Anne nu elke week samen met een buurtgenote kookt en eet? We zijn op zoek naar deze prachtige verhalen die anderen inspireren om ook hulp te bieden of te vragen.
Als je jouw ervaring met onze website wilt delen, stuur dan een mailtje naar servicedesk@wehelpen.nl. We nemen contact met je op en bespreken samen wat en hoe. Ook daar help je iemand mee. Alvast bedankt.
Het zit Julia niet mee. Door reumatoïde artritis heeft ze regelmatig pijnlijke ontstekingen in haar pols. Zodanig dat ze geopereerd moet worden. Hierbij wordt haar pols verwijderd en vervangen door een polsprothese. Ze kan hulp dus goed gebruiken! Bij het onderhoud van haar tuintje, bij wat kleinere en grotere klusjes in en om haar huis. En met haar hondje Tick.
Goed nieuws
Ze komt in contact met WeHelpen en plaatst een paar hulpvragen. Er wordt al snel gereageerd. Iemand die in Groningen werkt en regelmatig naar het zuiden komt, zorgt voor vervoer van wat materialen die bij een kennis liggen en naar haar huis moeten worden gebracht. En ook voor Tick is er goed nieuws. Harriët, een mevrouw bij haar uit de buurt biedt aan om Tick de weken na de operatie uit te laten. En ook twee andere buurtbewoners reageren positief.
Vrijwilligerswerk
Harrriët: ‘Ik doe vrijwilligerswerk voor Stichting ZorgDier en hoorde tijdens een informatiemiddag over WMO en burgerparticipatie/participatiesamenleving over WeHelpen. Deze middag werd georganiseerd door Zorgbelang Brabant. Thuis heb ik gelijk een kijkje genomen op de site en me aangemeld. In mijn profiel staat dat ik graag mensen help bij de verzorging van hun kat of hond. En Julia reageerde daarop.’
Lekker ontspannen
Julia: ‘Ze kunnen het zo goed samen vinden, dat zie ik aan alles. En daar word ik heel blij van.’ Harriët: ‘Voor mij is dat elke keer weer een uurtje ontspanning: lekker bewegen, buiten zijn en samen zijn met zo'n heerlijk dier. Ik geniet er echt van dat de hond en ik in korte tijd samen zo'n mooie band hebben opgebouwd. Tick is door het dolle heen als ik haar op kom halen. En ik ben dan ook helemaal gelukkig!’
WeHelpen helpt echt
Afsluitend zegt Julia: ‘Ik ben echt geholpen met WeHelpen. Anders hadden Harriët en ik elkaar nooit gevonden. En ik kan iedereen dan ook van harte aanraden om mee te doen.’
Jolien: "Na mijn verhuizing naar Leeuwarden merkte ik dat ik het vrijwilligerswerk in mijn vorige woonplaats best erg miste. Dus ik heb wat om me heen gekeken naar mogelijkheden. Zo vond ik de website wehelpen.nl. Zo leuk! Ik heb me gelijk ingeschreven. Na een tijdje kreeg ik een hulpvraag onder ogen van Amber. Haar baasje is ernstig ziek en ze zocht hulp voor het uitlaten. Ik ben een enorme dierenliefhebber en heb zelf ook een hond Elfy. We wonen op vijf minuutjes fietsen bij elkaar vandaan. Moest kunnen dus."
Dubbele match
"De welzijnsorganisatie Welzo heeft een speciale kennismakingsbijeenkomst georganiseerd", vervolgt ze. "Daar ben ik samen met mijn hond naartoe gegaan. Want dat was wel een voorwaarde voor mij: niet alleen een match tussen Claire en mij, maar ook tussen Amber en Elfy. Gelukkig was het tussen die twee ook meteen raak: de klik was er gelijk. Er was nog een dame die hulp aanbood. Zij nam in eerste instantie ook het uitlaatrooster voor haar rekening. Maar moest na de eerste week helaas staken door omstandigheden. Toen heb ik dat overgenomen."
Plezierig projectje
Ze lacht: "Ik wil gewoon graag helpen. Dus het werd echt 'mijn projectje'. De vader van Claire en ik hebben nog een paar uitlaters gevonden. Vanaf het begin af aan heb ik een groepswhatsapp aangemaakt: we waren namelijk al met vijf personen. Door de groepsapp konden we makkelijk het rooster maken. Ook als er een keer bij iemand iets tussen kwam kon dit snel gecommuniceerd worden. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, je moet goed beseffen waar je aan begint. Claire kan Amber echt niet zelf uitlaten, dat levert levensgevaarlijke situaties op. En Amber moet natuurlijk wel haar behoefte doen, wat er ook aan de hand is."
Kleine klusjes
Even betrekt haar gezicht. "Inmiddels zijn er drie personen afgevallen. Wel jammer, hoor, dat zo oprecht en goedbedoelde hulp soms in de praktijk toch tegenvalt om daadwerkelijk te bieden. Natuurlijk kost het je tijd! Maar je krijgt er zoveel voor terug. Amber is zo'n leuke hond. Laatst liep mijn moeder voor de gezelligheid een rondje mee. Zij is geen hondenmens. Maar ook zij zei dat ze zo blij werd bij het zien van Amber's enthousiasme. Ik blijf regelmatig ook even een kop koffie drinken.
Toekomst
Ze vertelt op berustende toon: "Binnenkort moet ik waarschijnlijk helaas afscheid nemen. Het gaat niet zo goed met het baasje van Amber. Ze gaat naar een verpleeghuis en Amber mag gelukkig met haar mee. Het is alleen te ver bij mij vandaan. Ik zal hen missen, allebei! Maar er komt vast wel weer iets nieuws op mijn pad."
WeHelpen is er voor iedereen die een ander wil helpen of geholpen wil worden. Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of aangeven waar je hulp bij kunt gebruiken. Zo leren ook Ed (67) en Ella (65) elkaar kennen.
Ed: “Ik heb jarenlang een huisartsenpraktijk aan de Abdijlaan in Rijnsburg gehad. Momenteel doe ik het iets rustiger aan en lees ik graag literatuur in mijn vrije tijd. Maar de hele dag ‘stil zitten’ is niets voor mij hoor. Ik tennis en golf graag, maar ik werk ook nog met veel plezier één dag in de week in de huisartsenpraktijk en draai soms ook nog wel een weekenddienst.” Ed bruist van energie en hij vindt het belangrijk om bezig te blijven en voor anderen klaar te staan. Op een dag leest hij in ‘De Rijnsburger’, de column van wethouder Gerard Mostert over wehelpen.nl in Katwijk. Hij heeft als huisarts zelf ervaren dat je soms met een klein gebaar een ander enorm kan helpen. Hij besluit zich in te schrijven en een hulpaanbod uit te zetten.
Ella: “En zo kwam ik in contact met Ed, valt Ella bij. Ik ben van oorsprong Pools. Mijn man Jaap van der Plas leerde ik kennen in 1993 en in 1998 ben ik verhuisd naar Nederland. Ik ben in Polen afgestudeerd als verpleegkundige en ik heb jarenlang gewerkt als verzorgende bij onder andere Vlietstede en Overduin. Helaas is mijn man ernstig ziek geworden en in 2014 overleden. Ik heb jarenlang als mantelzorger voor hem gezorgd en veel moeilijke momenten meegemaakt. Na zijn overlijden stond ik ineens overal alleen voor. Ook voor taken die mijn man vooral deed, zoals de administratie. Er hebben toen veel lieve buurtbewoners voor mij klaar gestaan. Ik spreek geen vloeiend Nederlands en begrijp de Nederlandse gewoonten ook niet altijd. Ik zag deze vrijwilligers als mijn vrienden. Het contact stopte en ik dacht dat ik iets verkeerd had gedaan. Dat het aan mij lag. Ik begreep het verschil niet tussen vriendschap en vrijwilliger zijn. Ed legt nu veel aan mij uit. Dat vind ik heel fijn! Hij helpt mij ook enorm met mijn administratie.
Ed, hoe verloopt het contact met de mensen die je hebt kunnen helpen via de website?
Ed: “Het contact verloopt heel goed. In het afgelopen jaar heb ik ongeveer vijf mensen kunnen helpen met van alles. Vooral met de administratie. Ik ben helaas niet zo’n klusser. Maar soms is de hulpvraag zoiets simpels! Bijvoorbeeld iemand ergens een keer naar toe rijden. Dat is natuurlijk een kleine moeite. Soms wil je de ander graag helpen, maar lukt het simpelweg niet met een dag of tijdstip. Dat kan natuurlijk ook gebeuren.”
Raad je helpen op deze manier ook anderen aan?
Ed: “Ja, want je ontmoet anderen en krijgt leuke contacten. Het voelt goed om anderen te helpen. Ik ben nu nog fit en kan voor anderen iets betekenen. Bovendien wil ik graag mijn tijd nuttig inzetten. Ella help ik dan met de administratie, maar er is tegelijkertijd ook een leuk contact tussen ons ontstaan.”
Ella: “Wij hebben inderdaad een klik. Er zijn veel raakvlakken. We komen allebei uit de zorgsector en kunnen goed praten over de goede en slechte momenten die we beide hebben ervaren in ons leven. We praten dus ook samen over dit soort dingen. Dat is heel fijn om te kunnen delen met iemand.
Hoe gaat het precies in zijn werk?
Ed: “Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je vult je contactgegevens en je hulpvraag of hulpaanbod in op www.wehelpen.nl. Vervolgens krijg je eerst een aantal reacties via -email. Daarna maak je een afspraak met elkaar voor een eerste kennismaking. Het is belangrijk tijdens zo’n eerste kennismaking dat je veel vragen aan elkaar stelt, zodat het helder wordt wat je van elkaar kunt verwachten. Als er van beide kanten een klik is en de hulpvraag en hulpaanbod elkaar vinden, dan ga je samen aan de slag.”
Ella: “Ik heb er tot nu toe alleen maar goede ervaringen en leuke contacten aan over gehouden. Je wordt echt geholpen!”
Hoor jij dat ook regelmatig? En kan je best hulp gebruiken maar weet je niet goed waarmee, wanneer en van wie? Maak een account aan op Huppla en nodig eenvoudig vrienden en bekenden uit. Huppla vraagt hen wat ze willen doen en jij krijgt dat in een helder overzicht. Dat maakt hulp inschakelen een stuk makkelijker!
Huppla is een product van WeHelpen. Kijk ook op ons YouTube-kanaal naar de animatie.